Augmented reality in surgery ARIS*ER, research training network for minimally invasive therapy technologies - Freudenthal, Adinda (Endoskopska revija, 2005)
Predstavljamo Navidezno resničnost - Augmented Reality in Surgery (ARIS*ER), Marie Curie Research Training network mrežo, ki raziskuje in razvija "Navidezno resničnost" in haptiko, na osnovi radioloških slikovnih prikazov. Kombinacija "Navidezne resničnosti" z roboti bo odprla nove možnosti v endoskopiji in drugih manj invazivnih načinih zdravljenja in izboljšala informacijsko podporo že obstoječih načinov in tehnik. Kirurgi, radiologi, inžinerji in specialisti za ugotavljanje "čoveškega faktorja" bodo tesno sodelovali v nastajanju uporabniško podprtega raziskovalnega in razvojnega centra.
Keywords: kirurgija; Surgery, Minimally Invasive; Surgery, Endoscopic; kirurško zdravljenje; endoscopy; endoskopija; računalniška simulacija; navidezna resničnost