Samozdravljenje z zdravili naravnega izvora - Janeš, Damjan (Farmacevtski vestnik, 2011)
Uporaba zdravil rastlinskega izvora vztrajno narašča in vedno več podatkov kaže, da takšna zdravila uporabljajo vse skupine ljudi, vključno z otroki, nosečnicami, dojiljami, ženskami v menopavzi in ostarelimi. Pomembno dejstvo je, da zdravila rastlinskega izvora uporabljajo bolniki zelo različnih zdravstvenih stanj, ki hkrati uživajo zdravila sinteznega izvora na zdravniški recept. Ti bolniki svojemu zdravniku navadno ne povejo, da uporabljajo tudi zdravila rastlinskega izvora ali celo prehranska dopolnila. Iz leta v leto pridobivamo vedno nova znanja o možnih neželenih učinkih in medsebojnemu delovanju zdravil rastlinskega izvora in drugih zdravili, zato se moramo zdravstveni delavci zavedati te problematike in dobro razumeti njene učinke, da lahko bolnikom ustrezno svetujemo. Zdravila rastlinskega izvora so lahko v stanjih, ki ne ogrožajo življenja, alternativa sinteznim zdravilom, pod pogoji, da so kakovostna, varna, učinkovita in da jih pravilno uporabljamo.
Keywords: medsebojno delovanje zdravil; neželeni učinki; samozdravljenje; zdravila rastlinskega izvora