Vloga kvantitativne senzorimetrije v rehabilitacijski medicini - Moharić, Metka (Rehabilitacija (Ljubljana), 2012)
Kvantitativna senzorimetrija je izraz, ki ga uporabljamo za različne psihofizikalne preiskave na koži, sluznici ali mišičnem tkivu, s katerimi ocenjujemo delovanje poti zaznavanja različnih občutkov in bolečine. S kvantitativno senzorimetrijo zajamemo ter opredelimo negativne in pozitivne senzorične znake. Da bi pri kvantitativni senzorimetriji dobili uporaben rezultat, morajo biti izpolnjeni nekateri pogoji: preiskovanec mora biti sposoben sodelovati, uporabiti moramo standardizirane metode, vključno s standardiziranimi parametri dražljaja kot tudi testno okolje, navodila in metode ocenjevanja. V zadnjih nekaj desetletjih so kvantitativno senzorimetrijo večinoma uporabljali za ugotavljanje slabšega zaznavanja oziroma negativnih senzoričnih pojavov, imela pa je tudi pomembno vlogo pri laboratorijskih in kliničnih raziskavah o nevropatski bolečini. Pogostejšo klinično uporabo kvantitativne senzorimetrije preprečuje predvsem pomanjkanje standardiziranih postopkov, čeprav z njo, če je pravilno izvedena, dobimo pomembne podatke o funkcionalnem stanju termo-nociceptivnega sistema.
Keywords: diagnostika; kvantitativna senzorimetrija; neurology; nevrologija; občutljivost; quantitative sensory testing; sensibility; termotest; thermotest; vibrametry; vibrometrija