Sove spodnje Savinjske doline - Vogrin, Milan (Acrocephalus, 2000)
V spodnji Savinjski dolini (osrednja Slovenija) je avtor med letoma 1992 in 1999 registriral samo dve sovji vrsti, in sicer lesno sovo Strix aluco in malouharico Asio otus. Lesna sova je v dolini redka vrsta, mala uharica pa običajna. Prva je precej pogostejša na obrobju doline, to je na okoliških hribih, kjer prevladuje gozd. Na površini 9,25 km2 z značilnim vzorcem doline (gozd in grmovje - 4%, sadovnjaki in vrtovi - 3%, orane njive, travniki - 40%,hmeljišča 40%, naselja - 7%, drugo: ceste, jarki, brežine 6%) je bila malauharica v letu 1999 ugotovljena v gostoti 1,6 para/10 km2. Dolinar (1951),ki je tukaj ptice popisoval pred dobrimi petdesetimi leti, navaja povsem drugačno razmerje med sovami: lesna sova in čuk sta pogosti vrsti, medtem ko male uharice sploh ne omenja. Na drugačno vrstno sestavo sov je pravgotovo vplivala intenzifikacija kmetijstva, predvsem gojenje hmelja v dolini.
Keywords: bird; Birds; ptice; Ecosystem; ornitologija; sove; Savinjska dolina