Študij kovinskih materialov z metodo ERDA - Zorko, Benjamin (Kovine zlitine tehnologije, 1999)
Analizirali smo kemijsko sestavo površin titanovih katodnih trakov, vzetih iz ionske naprševalne črpalke. Vzoci so bili očiščeni s peskanjem s steklenimi krogljicami in z jedkanjem v fluorovodikovi kislini, nekateri pa so bili ogrevani v vodikovi atmosferi. Za analizo smo uporabili metodo RBS, ki omogoča merjenje globinskih koncentracijskih profilov elementov, težjih od He,in metodo ERDA, s katero smo izmerili porazdelitev koncentracije vodika v vzorcih. Ugotovili smo, da je le-ta približno 10 at. %. Po segrevanju vzorcev v atmosferi vodika se je njegova koncentracija zmanjšala.
Keywords: jedrske spektroskopske metode; titan; ERDA; vodik; vezava