Slavistična vrstnika Miklošič in Sreznjevski v Jagićevi osvetlitvi - Jakopin, Franc (Slavistična revija, 1997)
Slavistična znanstvena dejavnost Franca Miklošiča na Dunaju časovno sovpada z dejavnostjo njegovega vrstnika Izmaila I. Sreznjevskega v Sanktpetersburgu. Oba filologa in obe središči so bili v drugi polovici 19. stoletja odločilnega pomena v razvoju slavistike. Avtor primerjalno razčlenjuje Jagićevo osvetlitev filoloških in jezikoslovnih dosežkov obeh svojih neposrednih predhodnikov na slavističnih stolicah v Sanktpetersburgu in na Dunaju.
Keywords: 19.st.; Jagić, Vatroslav, 1838-1923; jezikoslovci; jezikoslovje; linguistics; Miklošič, Fran, 1813-1891; slavisti; Sreznjevski, Izmail I., 1812-1880