Vpliv izobraževanja o depresiji na odnos zdravnikov splošne medicine do obravnave depresivnih bolnikov - Bilban, Marjan (Zdravstveno varstvo, 2003)
Okrog 60 odstotkov depresivnih oseb pride v ambulanto splošnega zdravnika. Zdravniki so mnogo bolj usposobljeni za razpoznavanje in ocenjevanje telesnih motenj kot duševnih. Namen raziskave je izpostaviti vpliv ustreznega znanja inrazvitih strokovnih spretnosti s področja psihiatrije, ki naj bi splošnega zdravnika bolje usposobili za vstopanje v bolnikov psihosocialni svet ter, glede na predpostavke raziskave, olajšali prepoznavanje in zdravljenje depresij V organizaciji Katedre za psihiatrijo smo organizirali dvodnevni posvet o depresijah z namenom poglobitve znanja zdravnikov splošne medicine. Udeležilo se ga je 30 zdravnikov, od katerih jih je 26 odgovorilo pred in po seminarju na nekaj sklopov vprašanj o depresiji, načinu zdravljenja, ocenjevanju delazmožnosti itd. Polovica je specialistov, ostali pa imajo le dokončano Medicinsko fakulteto. Večina se jih srečuje z depresivnimi bolniki zelo pogosto. Največ anketiranih razume depresijo kot bolezen, pri kateri bolniki potrebujejo celostno obravnavo ter človeško oporo in spodbudo, ocena delazmožnosti je v najvišjem deležu odgovorov odvisna od intenzivnosti bolezni, na katero v najvišjem deležu vpliva duševno stanje pri pregledu, pri zdravljenju na prvo mesto postavljajo antidepresivna zdravila in psihoterapijo, kot sprožilni dejavnik pa je najvišje ocenjena osamljenost. Odgovori so se po seminarju zaradi poglobljenega znanja ter novih spoznanj v precejšnji meri razlikovali od tistih pred izobraževanjem. Predvsem je opazen premik v oceni učinkovitosti zdravljenja depresivnih bolnikov, kjer je bistveno večji pomen dan osvetlitvi možne rešitve problemov in pomoči, da bi sprejeli in izrazili svoja čustva, ne pa zgolj ponujanju lastnih rešitev in svetovanju. Zaradi poglobljenega znanja bo njihovo delo z depresivnimi bolnikiuspešnejše in učinkovitejše.
Keywords: depresija; depressed patients; družinska medicina; general practitioner; kvaliteta dela; podiplomsko izobraževanje; post - graduate education; quality of work; zdravniki