Razvoj postopkov izdelave Al/SiC kompozitov - Šuštaršič, Borivoj (Kovine zlitine tehnologije, 1996)
Al/SiC kompoziti predstavljajo sodobne materiale, katerih bodočnost je nesporna, zaradi mnogih dobrih lastnosti, ki so primerljive tudi z nekaterimi Ti zlitinami. Trenutno je njihova uporaba še vedno omejena na letalsko industrijo in vojaške tehnologije. Pričakuje pa se, da bo v nekaj letih razvoj in komercializacija teh materialov napredovala do te mere, da bodo pričeli ti materiali prodirati tudi na druga področja. Tu imamo v mislih vse vrste transportnih vozil in predvsem avtomobilsko industrijo. Izdelava Al/SiC kompozitov je možna na več načinov: z umešavanjem relativno grobih delcev ojačitvene faze (siC) v raztegnjeno osnovo (talino Al zlitine), z infiltracijo keramičnih preoblikovancev in postopki metalurgije prahov. V okviru temeljnega projekta, ki ga financira MZT RS, smo v preteklem letu pričeli spoznavati to vrsto materialov in osvajati postopke njihove izdelave. Izdelali smo reaktor za umešavanje delcev v talino in pričeli praktične preizkuse izdelave kompozitov. Za primerjavo tega postopka in dosegljivih lastnosti smo izdelali tudi kompozite s postopkom metalurgije prahov. Predstavljeno je opravljeno razvojno raziskovalno delo s poudarkom na doseženih rezultatih in opisu težav, na katere smo naleteli pri reševanju povečanja omočljivosti ojačitvene faze, diseganju njene enakomerne porazdelitve v kovinski osnovi ter zmanjšanju neželjenih reakcij med delci in matriksom.
Keywords: kompoziti; lastnosti; razvoj; postopki izdelave; kompoziti s kovinsko osnovo