Fatigue life analysis of crane K-type welded joints based on non-linear cumulative damage theory - Cai, Fuhai (Strojniški vestnik, 2014)
Na paličnih ročicah žerjavov je veliko zvarov. Analiza utrujenostne trajnostne dobe palične ročice je težavna naloga predvsem zaradi zahtevnih obremenitvenih razmer. Režim obremenitev palične ročice žerjava je v območju prekrivanja nizkocikličnega in visokocikličnega utrujanja. Pomanjkljiva natančnost meritev utrujenostne trajnostne dobe je posledica velikega raztrosa pri izračunih po linearnem Minerjevem pravilu. V zadnjih letih je bilo razvitih več modelov na osnovi pristopa združevanja teorij lomne mehanike in empiričnih ugotovitev. Čeprav so ti postopki modeliranja natančnejši od Palmgren-Minerjevega pravila, pa za določanje potrebnih parametrov zahtevajo bistveno več eksperimentalnih podatkov.
Keywords: analiza utrujenosti; deformacije; kumulativne poškodbe; K-zvari; nelinearna teorija; palične ročice; trajnostne dobe; utrujenostni preskus; žerjavi