An exploration of traditional approaches to leadership - Wieland, Jakob (Management, 2024)
Članek obravnava tradicionalne modele in teorije vodenja, in sicer model osebne značilnosti, vedenjsko teorijo ter situacijsko teorijo. Članek razvije razumevanje o raziskovalni praksi vodenja z aplikacijo tradicionalnih modelov in teorij vodenja. V ta namen oblikujemo vprašalnik za raziskovanje osebnih značilnosti, vedenja in situacijskih spremenljivk vodenja. Vprašalnik nato preizkusimo z izvedbo pilotnega intervjuja. Ugotavljamo, da so tradicionalni pristopi še vedno pomembni in aktualni za razumevanje vodenja. Hkrati ugotavljamo, da se teme prepletajo in da je včasih težko razmejiti tematike tradicionalnih modelov ter teorij. V diskusiji zaključimo, da je vprašalnik primeren za raziskovanje vodenja na diplomski in magistrski ravni.
Keywords: behaviour; contingency; leadership; management; student research; traits