Organ sparing for rectum and quality of surgery for preventing local recurrences - Temple, Walley J. (Radiology and oncology (Ljubljana), 2000)
Zdravljenja rektalnega raka je v zadnjih 100 letih izjemno napredovalo. Od časov Mylesove obdominalne perinealne resekcije je prišlo do napredka v začetku 20. stoletja, ko ni potrebna več stalna kolostoma in je redikalni kirirški poseg povezan samo z 5 % lokalnih recidivov. Adjuvantno zdravljenje zradioterapijo in kemoterapijo se je pokazalo uspešno pri napredovalem raku, ne samo pri kontroli lokalne bolezni ampak tudi izboljšanju preživetja. Članekobravnava z veliko pozornostjo predvsem dve gledišči: 1) tehniko kiruškega posega s katero lahko povečamo preživetje in lokalno kontrolo rasti tumorja, in 2) kirurgijo anusa z ohranitvijo funkcije organa in in zboljšanja lokalne kontrole rasti tumorja. Ugotavljamo, da s pravilnim kirurškim posegom ob uporabi TME tehnike, in souporabi preoperativnega obsevanja napredovalih tumorjev, lahko dosežemo več kot 90 % kontrolo lokalne rasti tumorjev spodnjega dela rektalnega kanala.
Keywords: kirurško zdravljenje; Neoplasm recurrence, local; Neoplasm staging; Prevention and control; rak (medicina); Rectal neoplasms; rektum; Surgery