Nadzorovana podhladitev po srčnem zastoju pri bolnikih s hiperglikemijo - Grošelj, Urh (Medicinski razgledi, 2006)
Nadzorovana podhladitev po primarnem srčnem zastoju (PSZ) zmanjšuje ishemično in reperfuzijsko poškodbo možganov. V Centru za intenzivno interno medicino Kliničnega centra Ljubljana (CIIM) je v rutinski uporabi od začetka leta 2004.Pri doslej hlajenih bolnikih smo skladno z rezultati tujih raziskav ugotovili boljše preživetje in nevrološki izid. Mnogo bolnikov po PSZ ima hudohiperglikemijo s koncentracijo serumske glukoze nad 11 mmol/L. Kljub temu pa je še neraziskana učinkovitost nadzorovane podhladitve pri bolnikih s hudo hiperglikemijo po PSZ. Namen naše raziskave je ovrednotiti preživetje, nevrološki izid in zaplete pri bolnikih s hiperglikemijo po PSZ, z ozirom na koncentracijo serumske glukoze. Primerjati želimo bolnike pred in po uvedbi metode nadzorovanega podhlajevanja. Objektivizirati želimo tudi učinkovitost zdravljenja hiperglikemije pri bolnikih po PSZ, na CIIM. V raziskavo smo vključili bolnike, ki so se od 1.1. 2001 do 31.12. 2005 zdravili na CIIM po PSZ in so ustrezali kriterijem za zdravljenje z nadzorovano podhladitvijo. Testno skupino so sestavljali hlajeni bolniki, kontrolno skupino pa nehlajeni bolniki (iz obdobja pred uvedbo hlajenja). Primerjali smo koncentracije serumske glukoze in v vsaki od skupin ugotavljali povezavo med koncentracijamiserumske glukoze in preživetjem ter nevrološkim izidom. Pri bolnikih s hudo hiperglikemijo po PSZ smo primerjali preživetje, nevrološki izid, zaplete zdravljenja in učinkovitost inzulinskega zdravljenja med hlajenoin nehlajeno skupino. (Izvleček skrajšan na 2000 znakov)
Keywords: Heart Arrest; Hiperglicemija; Hipotermija inducirana; Hyperglycemia; Hypothermia, Induced; Oživljanje; Resuscitation; Srce, zastoj; Treatment Outcome; Zdravljenje, izid; heart; srce; srčni zastoj; podhladitev; therapy; zdravljenje