De fide et re publica - Rožič, Peter (Teorija in praksa, 2015)
Je vero in znanost glede "političnega" mogoče povezati, in če - kako? Pričujoča študija kljub tehtnim filozofskim pomislekom utemeljuje to možnost. Racionalna vez med vero in političnim je mogoča, v kolikor sta njuna povezava in razloček jasno opredeljena v filozofskoteoretičnem okvirju in v družbenopolitičnem okolju. Ta študija pokaže, da je vera povezljiva s filozofijo v širšem smislu in s politično mislijo v ožjem smislu, saj se vera in politično nahajata v širšem neprotislovnem odnosu do znanosti. Analiza zahodne politične misli in verske tradicije izpostavi vlogo racionalne utemeljivosti in pokaže, da je le-ta v principu možna tako glede vere kot političnega, kar utemeljuje možnost njunega razmerja. Študija to vlogo osvetli s pomočjo politične filozofije Platona, Aristotela, Machiavellija in Hobbesa ter prek analize epistemoloških danosti vere in političnega.
Keywords: Epistemologija; Epistemology; Faith; Political philosophy; Politična filozofija; politično; religion; Vera