Spremembe rabe tal in socialno-ekonomske sestave prebivalstva na zgornjem gorenjskem - Ferreira, Andreja (Zbornik gozdarstva in lesarstva, 2005)
Avtorja v članku analizirata rabo tal na Zgornjem Gorenjskem v letih 1827, 1896, 1979 in 2002. Leta 1827 je bilo na obravnavanem območju 49 % zemljišč pod gozdom, leta 2002 pa kar 72 %. Medtem ko je bilo v 19. st. in prvi polovici 20 st. v rabi tal zelo malo sprememb, pa so družbene spremembe po 2. sv. vojni sprožile obsežen proces ozelenjevanja in še posebej ogozdovanja, ki traja še danes. Zanimive so povezave med spremembami rabe tal ter socialno-ekonomsko sestavo prebivalstva, ki kažejo, da se le-te v pokrajini zrcalijo šele po daljšem času.
Keywords: agrarna geografija; Gorenjska; prebivalstvo; raba tal; socialno-ekonomska sestava