Normativna kontrola in normativne datoteke - Kanič, Ivan (Knjižnica, 1990)
Normativna kontrola podatkov je stara toliko kot katalogi. Potreba po njej je premosorazmerna pestrosti in obsegu kataloga. Dosledna normativna kontrola neposredno vpliva na kvaliteto kataloga, njegovo preglednost in praktično uporabnost. Sodobni koncept normativne kontrole se je pojavil z naraščajočo avtomatizacijo bibliografskih podatkovnih zbirk in nastankom centralnih in vzajemnih katalogov, čeprav ni bil neznan urednikom in uporabnikom klasičnih bibliografskih seznamov in katalogov. Normativne datoteke so orodje normativne kontrole, pogosto so zelo obsežne in se pojavljajo predvsem na treh področjih: imena, naslovi (periodika) in predmetne oznake. Osnovna normativna kontrola je potrebna pri tvorbi in vzdrževanju vsakega kataloga, pri vzajemni katalogizaciji pa je eden nepogrešljivih imperativov. Definiramo jo lahko kot proces zagotavljanja enkratnosti vseh podatkov, ki smo jih izbrali za pozitivne točke javnega kataloga. Normativne zbirke so temelj oblikovanja nacionalnega sistema bibliografske kontrole, v prihodnosti pa se bodo ti sistemi nedvomno povezovali tudi na mednarodni ravni
Keywords: knjižnični katalogi; vzajemni katalogi; on-line katalogi; bibliografska kontrola; normativne datoteke; katalogizacija; klasifikacija