Kulturnobojni značaj Slovenskega naroda v letih 1918–1929 – kritični premisleki - Perovšek, Jurij (Studia Historica Slovenica, 2024)
V prispevku avtor na podlagi pisanja dnevnika Slovenski narod razčlenjuje liberalno kulturnobojno držo v letih 1918–1929. Opozarja, da je bil Slovenski narod poleg Jutra drugo najpomembnejše orožje liberalnega kulturnega boja v času med svetovnima vojnama. Njegovo pisanje je odsevalo vse ključne značilnosti liberalnega ideološkega in političnega pogleda na katoliško stran. Politikujočo duhovščino, Cerkev in katoliško Slovensko ljudsko stranko je obtoževal, da hočejo vzpostaviti izključno versko strukturirano družbo in v njej svojo absolutno duhovno, politično in modernemu ter demokratičnemu razvoju nasprotujočo oblast. V dvajsetih letih je bil vidni dejavnik kulturnobojne napetosti na Slovenskem. Pomagal jo je prenesti v nadaljnji čas – z vsemi posledicami, ki jih je povzročila.
Keywords: 1920s; Catholic Church; cultural struggle; duhovništvo; dvajseta leta 20. stoletja; Katoliška cerkev; kulturni boj; liberalism; liberalizem; political Catholicism; politični katolicizem; priesthood; Slovenski narod; zgodovina