Health related aspects of sexual behaviour among internet daters in Slovenia - Kogovšek, Tina (Zdravstveno varstvo, 2013)
Izhodišča: V članku predstavljamo izsledke prve sociološke raziskave o spolnem vedenju uporabnikov interneta za internetne zmenke v Sloveniji s posebnim poudarkom na z zdravjem povezanih vidikih spolnega vedenja ljudi, ki se za zmenke dogovarjajo prek interneta. Metode: Vzorec predstavljajo uporabniki internetnih strani za spoznavanje partnerjev. Uporabili smo vzorčenje po metodi snežne kepe prek elektronske pošte in z objavo oglasa na portalih za spoznavanje partnerjev prek interneta. Podatki so bili zbrani v januarju in februarju 2007. Končni vzorec sestavlja 1.349 anketirancev. Rezultati: Večina anketirancev ni imela (44,2%) ali pa je imela majhno število spolnih partnerjev, ki so jih spoznali prek interneta (od 1 do 5 - 48%). Glede na spolno usmerjenost je imelo spolni odnos na prvem zmenku z osebo z interneta od 15 do 40% moških v primerjavi z od 7 do 18% žensk. Tretjina heteroseksualnih moških in žensk pri prvem spolnem odnosu z zadnjo osebo z interneta ni uporabila kondoma. Med uporabniki kondoma pri prvem spolnem odnosu z zadnjo osebo z interneta je največ homoseksualnih moških. Med njimi jih je 17% navedlo, da kondoma niso uporabili. Zaključki: Izsledki raziskave kažejo, da je čas od prvega on-line stika do prvega spolnega odnosa pomemben pokazatelj za zdravje potencialno rizičnega spolnega vedenja. Naši podatki kažejo, da to velja še posebej za biseksualno usmerjene moške. Podatki o uporabi kondoma kažejo, da je "obdobje aidsa" pustilo močen pečat na populacijo homoseksualnih moških, ki v daleč največji meri uporabljajo kondom v primerjavi s heteroseksualno in z biseksualno usmerjenimi anketiranci.
Keywords: Sexual behavior; Sexual health; Sexual orientation; Slovenia; Slovenija; Spolna usmerjenost; Spolno vedenje; Spolno zdravje