"Et in politicis propheta": politični komentarji v korespondenci med Žigo Zoisom in Jernejem Kopitarjem - Vidmar, Luka (Slavistična revija, 2006)
Članek predstavlja politične komentarje v korespondenci med Žigo Zoisom in Jernejem Kopitarjem v letih 1808-1818, ki so obravnavali: Napoleonov vojni pohod v Avstrijo leta 1809, schönbrunnski mir, dogodke v Ilirskih provincah, položaj slovenščine v Ilirskih provincah, Napoleonovo poroko in vprašanje vrnitve Ilirskih provinc Avstriji, Napoleonov vojni pohod v Rusijo, Napoleonov vojni pohod v Nemčijo, vrnitev Ilirskih provinc Avstriji in vprašanje njihove ureditve, Dunajski kongres in Napoleonovih sto dni ter ustanavljanje Ilirskega kraljestva. Pregled teh pasusov vodi tako k razlagi Zoisovih in Kopitarjevih političnih razlogov kakor k pojasnitvi njunega dejavnega vključevanja v politko, zlasti pri vzpostavitvi Ilirskega kraljestva v letih 1814-1817.
Keywords: Austro-Slavism; avstroslavizem; epistolografija; epistolography; Ilirske province; Ilirsko kraljestvo; Illyrian provinces; Kopitar, Jernej; political history; politična zgodovina; slovenščina; Zois, Žiga