Stakeholders' interests identified through their views on the alcohol policy measures in Slovenia - Radoš Krnel, Sandra (Zdravstveno varstvo, 2010)
Namen dela: Z raziskavo smo želeli ugotoviti, kakšno mnenje o vplivu in pomembnosti posameznih ukrepov alkoholne politike pri zmanjševanju škodljivih posledic zaradi alkohola imajo različni akterji alkoholne politike v Sloveniji, in prepoznati njihove interese. Osnovne metode: Izvedli smo kvantitativno raziskavo, in sicer z vprašalnikom, ki je vseboval 25 trditev v okviru 9 področij alkoholne politike. Vprašalnik smo poslali 320 akterjem alkoholne politike v Sloveniji, razdeljenim v 4 glavne skupine: vladne organizacije, javnozdravstvene organizacije, nevladne organizacije ter alkoholna industrija. Zbrane podatke smo obdelali s programom SPSS. Razlike v pogledih na posamezno področje alkoholne politike med različnimi akterji smo ugotavljali s testom ANOVA in t-testom. Glavni izsledki: Faktorska analiza mnenj posameznih akterjev alkoholne politike v Sloveniji je razkrila tri glavne dejavnike: izobraževanje in ozaveščanje, regulacijske ukrepe in cenovneukrepe. Vsi akterji so kot najpomembnejše ukrepe in ukrepe z največjim učinkom izpostavili ukrepe, povezane z izobraževanjem, komuniciranjem in ozaveščanjem. Ukrepe s področja regulative alkoholna industrija zaznava kot občutno manj pomembne in z manjšim vplivom na zmanjševanje škodljivih posledic alkohola kot ostali akterji. Enako je z oceno ukrepov s področja cenovne politike. Poglavitni sklepi: Tako kot podobna raziskava o razumevanju alkoholne politike na evropski ravni tudi z našo ugotavljamo, da posamezne akterje alkoholne politike vodijo različni interesi v povezavi s posameznimi ukrepi alkoholne politike, vendar pa v Sloveniji te razlike niso tako izrazite kot na evropski ravni.Čeprav imajo akterji različne poglede in interese glede alkoholne politike in njenih posameznih ukrepov, smo z raziskavo prepoznali tista področja, na katerih lahko akterji sodelujejo pri pripravi boljših in učinkovitejših ukrepov alkoholne politike za preventivo škodljivih učinkov alkohola v Sloveniji.
Keywords: akterji; alkohol; alkoholna politika; omejevanje; politics; politika; Slovenia; Slovenija; ukrepi