Vpliv bivalnih pogojev na varnost in dobro počutje varovancev doma starejših občanov - Križaj, Milena (Obzornik zdravstvene nege, 2003)
Članek obravnava bivalni prostor v domu starejših občanov in njegov vpliv na varnost ter dobro počutje varovancev. Za zdravo življenje in zdravo staranje sta zelo pomembna širši in ožji bivalni prostor. Varovanci v domovih starejšihobčanov pogosto trpijo zaradi več funkcijskih motenj hrati, ki so posledica slabšega zdravstvenega stanja. Z raziskavo, ki je bila izvedena v Domu starejših občanov Ljubljana Šiška, smo želeli potrditi dejstvo, da je ožji bivalni prostor zelo pomemben za zagotavljanje varnega življenja starejših v domu. Na drugem mestu je strokovnost, sledi vestnost, prijaznost osebja, dobra hrana in čistoča. Izsledki raziskave so tudi pokazali, da imajo zaposleni v zdravstveno-negovalni službi zelo pomembno vlogo pri zagotavljanjuvarnosti in dobrega počutja varovancev v domu starejših občanov.
Keywords: Aged; bivalno okolje; Cross Infection; domovi za stare ljudi; Domovi za starostnike; Homes For The Aged; Infekcija navzkrižna; Nursing Care; Prevention And Control; Safety; security; Starostniki; Varnost; Zdravstvena nega