Odločitve Ustavnega sodišča s področja delovnega prava in prava socialne varnosti v obdobju 2008 - 2017 - Korpič-Horvat, Etelka (Delavci in delodajalci, 2018)
Prispevek vsebuje analizo ustavnosodnih presoj Ustavnega sodišča Republike Slovenije s področja delovnega prava in prava socialne varnosti v obdobju 2008 - 20017. Na podlagi podatkov o uspešno rešenih ustavnih pritožbah avtorica ugotavlja, da je bilo v proučevanem obdobju največ razveljavljenih sodb sodišč zaradi kršitev človekovih pravic, ki so se nanašala na ustavno procesna jamstva, predvsem na 22. člen Ustave (enako varstvo pravic). Na podlagi vloženih pobud in zahtev pa avtorica predstavi protiustavnost zakonskih določb in oceni vpliv Ustavnega sodišča na razvoj individualnih in kolektivnih delovnih razmerij ter socialne varnosti.
Keywords: constitutional complaint; Constitutional Court; constitutional review in the period 2008-2017; initiative; pobuda; request; ustavna pritožba; Ustavno sodišče; ustavnosodna presoja; zahteva