Pretreniranost in relativni energijski deficit - Hadžić, Vedran (Šport (Ljubljana), 2016)
Pretreniranost je eden od največjih problemov sodobnega športa. V kolikor je spregledana in ni ustrezno obravnavana lahko povzroči številne fiziološke in psihične spremembe pri športniku, ki lahko peljejo tudi do konca kariere. Po sodobnem razumevanju bi lahko eden od pomembnih dejavnikov tveganja za razvoj pretreniranosti bil tudi relativni energijski deficit. Članek sistematično podaja vpogled v obe stanji.
Keywords: citokini; cytokines; fatigue; glikogen; glycogen; overreaching; preseganje; pretreniranost; sport; šport; utrujenost