Biofarmacevtski vidiki interakcij med hrano in zdravili - Felicijan, Tjaša (Farmacevtski vestnik, 2018)
Interakcije med hrano in zdravili delimo na farmakodinamske, do katerih prihaja na nivoju mehanizma delovanja zdravilnih učinkovin in farmakokinetične, ki potekajo na nivoju procesov sproščanja, absorpcije, porazdelitve, metabolizma in izločanja. Poudarek pregleda v tem članku je na vplivih hrane na zgoraj navedene biofarmacevtske procese, še posebej na predsistemskem nivoju, kjer so, zaradi direktnega kontakta med hrano in zdravili, interakcije najbolj pogoste. Opisane so spremembe v lastnostih medijev v lumnu prebavnega trakta, v časih prehodov skozi prebavni trakt, in drugi vplivi, kot so vplivi na aktivni transport in predsistemski metabolizem. Tudi vplivi na sistemske biofarmacevtske procese so lahko zelo pomembni, vendar so redkejši. V vseh skupinah interakcij so pogoste klinično pomembne interakcije, ki jih je potrebno vnaprej predvideti in sprejeti ustrezne ukrepe, da jih preprečimo.
Keywords: biofarmacevtski procesi; farmakokinetične interakcije; Farmakokinetika; Hrana; interakcije hrana-zdravila; prebavni trakt