Predhodno poročilo o raziskovanju minimalnih temperatur v mraziščih pozimi 2004/2005 - Ogrin, Darko (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2005)
Temperaturne razmere v mraziščih se precej razlikujejo od razmer, ki smo jih vajeni drugje po Sloveniji. Mehanizmi ohlajanja so bolj intenzivni, reliefna oblika pa omogoča nemoteno nočno ohlajanje, kar privede v radiacijskem tipu vremena do velikih razlik glede na okolico. Poskusne terenske meritve v zimi 2004/2005 potrjujejo znana fizikalna dejstva in kažejo, da se v teh mraziščih ob ugodnih meteoroloških pogojih pojavljajo precej nižje temperature od absolutnih minimumov izmerjenih v mreži ARSO.
Keywords: klimatogeografija; microclimate; mikroklima; relief; topography; temperatura; temperaturni obrat; Slovenia; Slovenija