Aktivacija površine poliestra Mylar v kisikovi plazmi - Vesel, Alenka (Vakuumist, 2001)
Preiskovali smo hitrost aktivacije površine poliestrske folije med izpostavo kisikovi plazmi in nevtralnim kisikovim atomom. Vzorci plastike so bili izpostavljeni enkrat kisikovi plazmi, drugič pa nevtralnim kisikovim atomom. Vzorci so bili izpostavljeni različno dolgo časa od 0,3 do 10 s. Aktivnost površine smo določali z merjenjem kota omočljivost kapljice vode s podlago. Meritve kota omočljivosti v odvisnosti od časa izpostave plazmi so pokazale, da se spremembe, do katerih pride na površini vzorca, zgodijo izredno hitro, v manj kot 1 s. Z nadaljnjo izpostavo vzorca kisikovi plazmi se stanje aktivacije ne spreminja. Preiskovali smo tudi odvisnost površinske energije polimera od doze atomarnega kisika. Ugotovili smo, da za popolno aktivacijo zadošča doza okoli 4 krat 10 zgoraj 21 m zgoraj-2, iz česar smo izračunali, da je zadostni čas izpostave polimera plazmi z gostoto atomov 1 krat 10 zgoraj 22 m zgoraj-3 okoli 0,2 ms.
Keywords: površine; površinski pojavi; poliester; aktivacija; kisikova plazma