Integrating advanced technologies in education - Flogie, Andrej (Revija za elementarno izobraževanje, 2025)
Kvazi-eksperimentalna študija raziskuje, kako sodobne tehnologije, kot sta umetna inteligenca in humanoidni roboti, izboljšujejo izobraževanje za trajnostni razvoj pri bodočih učiteljih. Študija, v kateri je sodelovalo 112 udeležencev, je ocenjevala učinkovitost teh tehnologij v primerjavi s tradicionalnimi metodami pri izboljševanju trajnostne pismenosti. Predtest in potest sta pokazala pomembne izboljšave v razumevanju trajnostnih konceptov, pri čemer so humanoidni roboti povečali raznolikost odzivov. Rezultati poudarjajo potencial sodobnih tehnologij za vključevanje učiteljev v trajnostne teme ter spodbujajo nove pismenosti.
Keywords: advanced technologies; digital competence; digitalne kompetence; humanoid robots; humanoidni roboti; napredne tehnologije; sustainability education; teacher training; trajnostno izobraževanje; usposabljanje učiteljev