Četniki na Primorskem - Podbersič, Renato (Studia Historica Slovenica, 2023)
Prispevek obravnava poskuse ustanavljanja protipartizanskih oz. četniških enot na Primorskem med drugo svetovno vojno. Te so svoj poveljevalni center videle v štabu generala Mihailovića, poveljnika Jugoslovanske vojske v domovini. Prispevek prikazuje pobude in delovanje primorskih politikov, ki se niso odločili za priključitev k partizanskemu gibanju in so poskus naveze političnih stikov iskali v povezovanju s protirevolucionarnimi krogi v osrednji Sloveniji. V ta okvir sodi tudi poskus ustanovitve manjše, četniške enote v gozdu Panovec pri Gorici sredi junija 1944 in partizanski obračun z njimi.
Keywords: (Political) Middle of the Gorizia region; battle in Panovec forest; Chetniks in the Primorska region; četniki; Gorica; Primorska; Primorska region during World War II; Svetovna vojna 1939-1945; Yugoslav army in the homeland