A scrapbook as an original source of research on the Czech interwar theatre Avant-Garde - Ježková, Petra (Amfiteater (Ljubljana), 2025)
V Knjižnici Gledališkega inštituta v Pragi hranijo tako imenovane Rádlove albume – zvezke s kolaži, v katerih najdemo fotografije gledaliških predstav, dramska besedila, kostumske skice, izrezke iz časopisov in zapise. Ponujajo nam avtentičen vpogled v način dela vodilnih predstavnikov češke medvojne gledališke avantgarde. V njih se odraža navdušenje nad improvizacijo, igro, lahkotnostjo in slogom, ki preči vsakršne meje. Članek na kratko predstavi to izvirno referenco kot odličen vir za razlago češke medvojne avantgarde, pa tudi za korekcijo njenih obstoječih interpretacij, saj osvetljuje njene najmočnejše vidike, pa tudi šibke točke in omejitve.
Keywords: Bedřich Rádl; Czech theatre interwar avant-garde; češka medvojna gledališka avantgarda; kolažni album; Liberated Theatre (Osvobozené divadlo); Osvobojeno gledlaišče (Osvobozené divadlo); Oto Rádl; Praga; Prague; scrapbook