Vzpostavljanje pogojev za partnersko sodelovanje z evropskimi knjižnicami - Jakac-Bizjak, Vilenka (Knjižnica, 2005)
Že z bežnim pregledom letnih poročil o delu slovenskih knjižnic ugotovimo, da visokošolske in univerzitetne knjižnice ter specialne knjižnice skorajda niso sodelovale v nobenem od evropskih projektov, ki jih razpisuje Evropska komisija v svojih okvirnih programih in sofinancira preko direktoratov, ki pokrivajo različna strokovna področja. Izjemo predstavlja le ena splošna knjižnica ter Narodna in univerzitetna knjižnica. Prispevek poskuša odgovoriti na vprašanje, zakaj so slovenske visokošolske in specialne knjižnice pasivne in ne izkoristijo ponujenih priložnosti ter poiskati vzroke za takšno stanje. Pri tem ugotavlja, v kakšnih pogojih delujejo visokošolske in specialne knjižnice in kako uspešne so pri sledenju trendov strokovnega razvoja in pri uveljavljanju dosežkov bibliotekarske in informacijske dejavnosti na svojem delovnem področju. Ugotavlja, kakšne mehanizme je vpeljala slovenska država na področju spremljanja razvoja knjižnic ter zagotavljanja ukrepov za izboljšanje stanja. Prispevek prinaša tudi nekaj konkretnih predlogov za aktivnejše medsebojno povezovanje in sodelovanje slovenskih visokošolskih in specialnih knjižnic doma in v Evropi.
Keywords: visokošolske knjižnice; specialne knjižnice; mednarodno sodelovanje; statistični podatki; Slovenia; Slovenija; Europe; Evropa