Mouvements du regard, des mains et de la mélodie - Morel, Mary-Annick (Linguistica (Ljubljana), 2013)
V tej študiji bi radi pokazali nekaj primerov, izbranih iz dveh vizualno posnetih korpusov, ki naj bi ponazorili zadnje hipoteze o tem, kako pogled in premikanje rok v skladu s spremembami melodičnega poteka vplivata na oblikovanje smisla v govorjenem jeziku. Gibanje govorčevih rok sledi modulacijam, s katerimi oblikuje svoje soizjavljalsko stališče: odsotnost pogleda prispeva k enosmerni konstrukciji, s katero govorec v preambuli osnuje temelj, ki naj bi olajšal nadaljevanje izmenjave, medtem ko se poslušalcu vrnjen pogled izoblikuje takrat, ko se pripravlja, da bo v remi izrazil diferencirano stališče, in sicer v skladu s predvidevanjem sogovornikovih odzivov. Gibanje rok pa poteka v skladu s predvidevanjem oblikoskladenjskih in leksikalnih izrazov; z njimi govorec postopoma konceptualizira predmet pogovora in način, kako bo določene lastnosti tega predmeta realiziral. Premiki pogleda, rok in melodije so v aktivni interakciji in simultano sooblikujejo smisel v govorjeni francoščini.
Keywords: coénonciation; direction du regard; français; francoščina; French; geste des mains; govorjeni jezik; langue parlée; melodičnost; premiki rok; smer pogleda; variations mélodiques