Confronting European diversity - Fiket, Irena (Javnost (Ljubljana), 2014)
Članek obravnava nekatere pogoste predpostavke in pomisleke o izvedljivosti posvetovanja v nadnacionalnih in večjezičnih okoljih. Za ponazoritev naše argumentacije uporabljamo analizo skupinskih diskusij v Europolisu, nadnacionalnem posvetovalnem eksperimentu, ki je potekal teden dni pred volitvami v Evropski parlament leta 2009. Evropska posvetovalna anketa je idealen primer za preskus življenjskosti posvetovalne demokracije političnih kultur, saj uvaja spremembe na področju volilne enote in skupinske pluralnosti pod nadzorovanimi pogoji kvazi-eksperimentalne znanstvene postavitve. Za merjenje dinamike in interakcije v skupini smo uporabili spremenjeno različico indeksa kakovosti diskurza (DQI), v kombinaciji s kvalitativno analizo vsebine izbranih zaporedij razprav. Ugotovitve kažejo, da udeleženci nadnacionalnih posvetovalnih anket (1) na splošno priznavajo politično telo EU kot referenčno točko za uveljavljanje komunikativne moči in vpliva na sprejemanje odločitev, in (2) so v resnici sposobni sodelovati in razpravljati v vseh jezikih in kulturah, razvijati državljansko samozavest skupnega političnega telesa in s tem spremeni heterogeno skupino naključno izbranih državljanov v konstituanto demokracije.
Keywords: Europe; Evropa; večjezičnost; večkulturnost; democracy; demokracija; komuniciranje; communication