Priseljevanje, integracija in šole - Zadel, Maja (Monitor ISH, 2024)
V prispevku je predstavljen zgodovinski migracijski okvir štirih evropskih držav – Slovenije, Avstrije, Danske in Španije – skupaj z njihovimi nedavnimi podatki o priseljevanju. Te države so se v drugi polovici 20. stoletja srečale z bolj množičnim priseljevanjem, ki je bilo posledica geopolitičnih okoliščin in gospodarskih potreb. Medtem ko so nekateri migracijski trendi podobni, obstajajo tudi razlike, ki odražajo specifične nacionalne in regionalne geopolitične in ekonomske dinamike. Kljub različnim pristopom k integraciji je osrednji poudarek na učenju uradnega jezika države prihoda, a pereč izziv ostaja pomanjkanje sredstev za integracijske programe. Šole imajo ključno vlogo pri vključevanju priseljenih otrok, saj je uspešna integracija odvisna od celostnega pristopa, ki združuje jezikovno podporo, socialno vključenost in spoštovanje kulturnih raznolikosti.
Keywords: Austria; Avstrija; Danska; Denmark; Družbena integracija; integracija priseljenih otrok; integration; Izseljevanje in priseljevanje; migrant children integration; migration; otroci; priseljevanje; Slovenia; Slovenija; Spain; Španija; Vzgoja in izobraževanje