Geomorphological properties of the Krasno polje, Northern Velebit, Croatia - Stepišnik, Uroš (Dela - Oddelek za geografijo Filozofske fakultete v Ljubljani, 2014)
Krasno polje se nahaja v severnem Velebitu v Dinarskem gorstvu na Hrvaškem. Kraško polje je popolnoma zapolnjeno s prodom in v hidrološkem pogledu neaktivno. Ugotovili smo, da so bila pobočja nad poljem v hladnejših obdobjih pleistocena izrazito preoblikovana z ledeniškim delovanjem. Tako so predledeniški vršaji zapolnili kraško kotanjo pod njimi in oblikovali piedmontski tip kraškega polja. Domnevamo, da je bilo kraško polje zapolnjeno s predledeniškim materialom vsaj v dveh različnih poledenitvenih fazah.
Keywords: Croatia; fizična geografija; geomorfologija; geomorphology; Hrvaška; Krasno polje; kraška polja; ledeniki; physical geography; preoblikovanje; Velebit