Phylogeography of Y chromosomal haplogroups as reporters of neolithic and post-neolithic population processes in the Mediterranean area - Pompei, Fiorenza (Documenta Praehistorica, 2008)
Filogenija človeškega kromosoma Y, kot jo lahko preberemo skozi zaporedje polimorfizmov, je dobro poznana. Čedalje jasnejša slika geografskih distribucij posameznih vej evolucijskega drevesa (haploskupin) in možnosti njihovega genetskega datiranja so pomembna orodja pri preučevanju širjenja človeštva, premikov in širitev populacij. V zadnjih 10 000 letih se je zgodilo kar nekaj takih dogodkov, ki pa so si časovno tako blizu, da populacije, ki so bile vanje vpletene, nosijo tako zelo podobne Y kromosome, ki jih genetsko le težko razložimo med seboj. Kljub temu je moč pod nekaterimi pogoji opaziti razlike, ki se ločijo od klasičnega modela širjenja populacij, ki velja za evropski neolitik. Predstavljamo rezultate treh študij haploskupin južnoevropskih populacij. Analize so pokazale, da je moč iz šuma glavnih paleolitskih in neolitskih migracij iz vzhoda proti zahodu razločiti nekatere po-neolitske demografske dogodke. Študija tudi potrjuje, da je mogoče- ob dovolj visoki ločljivosti - nekatere vzorce kromosomov, ki izvirajo izven Evrope, pripisati seriji prekinjenih procesov znotraj Evrope.
Keywords: Južna Evropa; Y kromosom; archaeology; arheologija; paleolitik; neolitik; človek; populacijska genetika; filogenija; demografski razvoj; zgodovinska demografija; human migration; migracije