Odnos do znanosti med mladimi - Vidmar, Maša (Šolsko polje, 2013)
V prispevku predstavljamo raziskavo odnosa do znanosti med mladimi, ki smo ga preučevali kot del njihovih socialnih predstav znanja. 470 dijakov in 825 študentov je odgovorilo na vprašalnik, v katerem smo ugotavljali stališča do znanosti, zaznavanje prispevka posameznih znanstvenih ved k družbeni blaginji (t. i. socialne zaznave znanosti) ter vedenja, usmerjena k znanosti. Med dijaki smo identificirali štiri različne tipe odnosa do znanosti, ki smo jih opredelili glede na prevladujoče izraženo prepričanje v njihovih stališčih, zaznavah in vedenju do znanosti: "Znanost je družbeno koristna", "Pomemben je razvoj tehnologije in medicine, zaradi njune uporabnosti", "Znanost ni pomembna" in "Znanost v družbi ni cenjena". Tudi med študenti so se pokazali štirje medsebojno različni tipi odnosa do znanosti; trije so vsebinsko podobni prvim trem navedenim tipom odnosa do znanosti pri dijakih, četrti tip pa se izraža v prepričanju: Znanost ima svoje mesto v družbi . Primerjava tipov pri dijakih in študentih kaže, da dvakrat več dijakov kot študentov izraža visoko spoštovanje znanosti. Enak odstotek dijakov in študentov pa znanosti ne ceni. Tudi naklonjenost uporabni znanosti je enako prisotna med dijaki in študenti. Dvakrat več študentom kot dijakom se znanost ne zdi pomembna. Odnos dijakov do znanosti je povezan s programom srednješolskega izobraževanja, spolom in socialno-ekonomskim položajem družine. Pri študentih se odnos do znanosti povezuje le s smerjo študija.
Keywords: knowledge; znanje; science; družba znanja; attitudes; znanost; znanstvene informacije; sources of information; youth; mladi; high school students; student; študenti; university students; dijaki; social perceptions; socialne zaznave; education; vzgoja in izobraževanje