Zapletene akutne okužbe sečil pri otrocih - Blejc Novak, Anja (Slovenska pediatrija, 2023)
Ker v literaturi ni enotne definicije zapletenih okužb sečil pri otrocih, v prispevku kot zapletene okužbe sečil pri otrocih obravnavamo tiste okužbe, ki potekajo s hujšo in invazivno (sistemsko ali lokalno) klinično sliko ali se pojavijo ob dejavnikih tveganja. Predstavljamo torej žariščni nefritis, ledvični absces, pionefros, perirenalni absces, emfizematozni pielonefritis, ksantogranulomatozni pielonefritis, okužbe sečil ob ledvičnih kamnih in okužbe sečil ob vstavljenih umetnih pripomočkih. Omenjena stanja se pogosto razvijejo ob pridruženih dejavnikih tveganja, kot so funkcionalne in anatomske nepravilnosti sečil, vstavljeni umetni pripomočki (npr. urinski kateter, perkutana drenažna cevka), nedavni poseg na sečilih, okužbe z večkratno odpornimi mikroorganizmi, bolnišnične okužbe in imunosupresivno zdravljenje. Opisujemo tudi diagnostične možnosti in pristop k zdravljenju zapletenih okužb sečil, ki lahko vključuje tudi kirurško zdravljenje
Keywords: children; complicated urinary tract; diagnosis; diagnosticiranje; infections; okužbe sečil; otroci; treatment; urinary tract infections; zapletene okužbe sečil; zapleti; zdravljenje