Primerjalnopravna analiza pravice samozaposlenih do kolektivnega dogovarjanja - Polajžar, Aljoša (Delavci in delodajalci, 2025)
Avtor obravnava primerjalnopravne vidike (nacionalnih ureditev Nemčije, Španije in Francije) pravice samozaposlenih do kolektivnega dogovarjanja. Avtor ugotavlja, da so sistemi, ki urejajo uresničevanje pravice samozaposlenih do kolektivnega dogovarjanja med državami različni. Ni torej nujno, da bodo samozaposleni svojo pravico do kolektivnega dogovarjanja uresničevali po enakem pravnem sistemu (oziroma v identični pravno konceptualni obliki) kot delavci v delovnem razmerju. Na področju oblikovanja sistema kolektivnega dogovarjanja samozaposlenih so torej ključne odločitve nacionalnega zakonodajalca.
Keywords: osebna veljavnost kolektivnih pogodb; personal validity of collective agreements; platform workers; platformni delavci; pravica do kolektivnega dogovarjanja; reprezentativnost sindikatov; right to collective bargaining; samozaposleni; self-employed workers; trade union representativeness