Možnosti prihodnjega razvoja normativnih podatkov v sistemu COBISS - Krajnc Vobovnik, Andreja (Organizacija znanja, 2023)
Z uvajanjem modela IFLA LRM (IFLA Library Reference Model) je pomen normativne kontrole vse večji, saj bodo imeli normativni podatki ključno vlogo v mreži povezanih podatkov. Zato bo priprava normativnih podatkov pripomogla k lažji implementaciji modela IFLA LRM in bo koristna pri prehodu na RDA (Resource Description and Access). V prispevku je predstavljen pregled stanja normativnih podatkov v sistemu COBISS.net s poudarkom na slovenskem sistemu COBISS.SI. Poleg tega so nakazane možnosti prihodnjega razvoja normativnih zapisov. Prikazana sta stanje v normativnih bazah podatkov CONOR.SI in SGC ter obogatitev normativnih zapisov za osebna imena in imena korporacij z identifikatorji. Nakazani so tudi načrti za prehod na nov katalog, ki bo temeljil na konceptualnem modelu IFLA LRM.
Keywords: authority data; COBISS; IFLA LRM; normativni podatki