Two new Augochlorine bees from Ecuador (Hymenoptera: Halictidae) - Engel, Michael S. (Acta entomologica slovenica (Ljubljana), 2007)
Opisani in prikazani sta dve novi vrsti čebel plemena Augochlorini iz Ekvadorja. Caenaugochlora silvicola sp. n. je prva predstavnica svojega rodu z razmeroma dolgimi ličnicami (čeprav so še vedno krajše kot pri pravih dolgoglavih augoklorinah) in jo lahko od drugih vrst rodu Caenaugochlora ločimo po tej značilnosti, kot tudi po razlikah v obarvanosti in površinski strukturi. Caenaugochlora cuprina Moure & Hurd (= Augochlora cupriventris Friese), prav tako iz Ekvadorja, se je izkazala za mlajši sinonim vrste Megaloptilla callopis (Vachal) (syn. n.). Tako je C. silvicola sp. n. prva vrsta tega rodu resnično zabeležena v Ekvadorju. Druga vrsta ne ustreza nobeniznani skupini augoklorin in je uvrščena v nov rod. Rhynchochlora chlerogopsis gen. et sp. n. je najbolj podobna rodu Chlerogas, vendar se razlikuje v zgradbi glave, tipalnic in mezoskuteluma.
Keywords: čebele; Ekvador; entomologija; favna; nove vrste