Moissanit - črni diamant - izzivi za gemologe v tretjem tisočletju? - Jeršek, Miha (Geologija, 2000)
Pred dobrimi tremi leti se je na razstavi v mestu Tucson (Arizona, ZDA) pojavil nov umetni kamen - moissanit. Osnovni vzrok za njegovo proizvodnjo je bil narediti čim bolj popoln nadomestek za diamant. Zaradi svojih fizikalnih lastnosti je postal moissanit gemologom velika uganka v izjemno kratkem času. Ima namreč trdoto 9,25 po Mohsu, kar pomeni, da je za diamantom drugi najtrši mineral. Poleg tega ima moissanit zelo podobne termične lastnosti kot diamant.Zato je preiskava draguljev z napravami, ki temeljijo na omenjeni lastnosti, postala povsem nezanesljiva. Test z detektorjem diamanta namreč ne loči diamanta od moissanita, kar v praksi pomeni veliko zmedo. Preiskali smo dragulj "črni diamant" in ugotovili, da je kljub priloženim certifikatom, ki naj bi potrjevali njegovo izvirnost, v resnici umeten moissanit. Če je bil izziv ob koncu tisočletja razviti tehnologijo, s katero lahko dobimo dragulje,ki so čimbolj podobni naravnim - kakšen bo izziv za gemologe v začetku naslednjega tisočletja?
Keywords: brušenje; diamanti; dragi kamni; moissanit; pridobivanje; sintetični dragulji