Časopis Slovenski narod in slovensko jugoslovanstvo pred Jugoslavijo - Zajc, Marko (Teorija in praksa, 2018)
Pomen časopisa Slovenski narod (1868-1943) za ustvarjanje slovenskega nacionalizma je nesporen. Slovenski narod je postal prvi trajni politični časopis s slovenskim predznakom, ki je le štiri leta po nastanku (kljub neugodnim političnim razmeram) postal tudi prvi slovenski dnevnik. Avtor obravnava jugoslovanstvo v Slovenskem narodu kot kategorijo prakse v obdobju 1868-1890. Da bi lažje razumeli kompleksnost in ambivalenco kategorije jugoslovanstva v časopisu Slovenski narod, smo preverili štiri oblike: jugoslovanstvo kot samooznačba, vloga Slovencev kot zidu jugoslovanstva, vloga Slovencev kot posredovalcev kulture južnim Slovanom ter razmerje ženske - jugoslovanstvo. Glavni namen je pokazati na dolgotrajno konstrukcijo (jugo)slovanstva kot dela slovenskega nacionalnega diskurza in na pomembno vlogo časopisa Slovenski narod v tem procesu. Jugoslovanstvo in slovanstvo v Slovenskem narodu sta bila v svojem bistvu slovenski nacionalizem, ki se je lahko v tej obliki simbolno prelival preko svojih meja.
Keywords: History of journalism; Jugoslovanstvo; Nacionalizem; Nationalism; Slovenian newspapers; Slovenski časniki; Slovenski narod (periodična publikacija); Yugoslavism; Zgodovina novinarstva