Is causality admissible in phenomenology? - Kirsberg, Igor W. (Phainomena (Ljubljana), 2023)
Članek zavrne tradicionalno omejevanje kavzalnosti v fenomenologiji in skuša pokazati napake v argumentih za takšno razumevanje pri Edmundu Husserlu, ki so naravno kavzalnost omejili na empirični svet in so zamenjali tako naravno kot motivacijsko kavzalnost z logičnimi in psihološkimi povezavami. Poudariti želimo specifičnost kavzalnosti, zato da bi lahko razjasnili poglavitne strukture čiste zavesti – misel, občutje in voljo – in obenem razgrnili medsebojno nereduktibilnost povezav in interakcij med njimi. Fenomenologijo nasploh potemtakem lahko orišemo kot združljivo z znanstveno disciplino
Keywords: causality; difference between thought and feeling; fenomenologija; kavzalnost; phenomenology; razlika med mislijo in občutjem; science; znanost