Vpliv računskega polmera obračanja goseničnega vozila na potrebno moč motorja pri obračanju - Stojković, Vjekoslav (Strojniški vestnik, 2002)
V prispevku je analiziran vpliv velikosti računskega polmera obračanja na potrebno moč motorja pri obračanju in na obremenjenost drsnih elementov mahanizma obračanja goseničnega vozila, ki ima mehanizem obračanja z več izračunanimi polmeri obračanja. Definirani so parametri, ki opisujejo relativno spremembo potrebne moči motorja pri obračanju, relativno spremembo zavorne moči na drsnih elementih mehanizma obračanja in spremembo koeficienta koristnega delovanja mehanizma obračanja v odvisnosti od relativnega polmera obračanja. Podana so priporočila za izbiranje računskih polmerov obračanja pri projektiranju mahanizma obračanja goseničnega vozila.
Keywords: goseničarji; obračanje vozil; moč motorjev; mehanizmi obračanja; vojaška vozila; obračanje; moč motorja