The post-communist renegotiation of Slovenian national symbols - Bajt, Veronika (Družboslovne razprave, 2017)
Članek raziskuje, kako so slovenske postsocialistične elite s sprejetjem novih nacionalnih simbolov redefinirale slovenski kolektivni spomin in nacionalno identiteto v luči sprememb, povezanih z razpadom socialistične ideologije, Jugoslavije in z ustanovitvijo samostojne države Slovenije. Z osredotočanjem na legitimiziranje državnih simbolov kot reprezentacij nacije analiziram redefinicijo slovenskih nacionalnih simbolov po letu 1991. Predlogi za spremembo zastave, grba in državne himne kažejo, da je slovenski "nacionalni" spomin redefiniran kot dominantni "državni" spomin, kar ima za posledico nacionalizirajoče prakse in politike.
Keywords: Kolektivni spomin; Social memory; National emblems; Državni simboli; National identity; Narodna identiteta; Slovenia; Slovenija; zastave; slovenski simboli