Prostate IMRT fractionation strategies - Stavrev, Pavel (Radiology and oncology (Ljubljana), 2003)
lzhodišča. Namen raziskave je bil proučiti radiobiološki učinek števila frakcij obsevanja, natačnost namestitve bolnika med obsevanjem in klonogenost raka prostate glede na dva različna optimizirana načina obsevanja:-obsevanja vdveh delih in sočasnega visokodoznega obsevanja na manjše polje (simultaneousintegrated boost -SIB). Material in metode. Verjetnost kontrole tumorja (TCP) in verjetnost poškodbe normalnega tkiva (NTCP) smo izračunali zaobsevanje v dveh delih z natačno določenim frakcioniranjem obsevanja in ju primerjali s TCP in NTCP pri obsevanju s SIB načinom, pri čemer smo upoštevaliodvisnost od števila frakcij. Za oba načina obsevanja smo uporabili metodo inverznega planiranja in obsevali prostate s 7 polji (IMRT). Rezultati.Ob upoštevanju natančnosti namestitve bolnika med obsevanjem in klonogenosti raka prostate smo izračunali, da se je TCP znižal za 10%. Če smo pri obsevanju s SIB načinom uporabili enako število frakcij kot pri obsevanju v dveh delih, se je TCP zmanjšal za 5-7%. Zaključki. Pri obsevanju s SIB načinom je razvidna prednost inverznega planiranja obsevanja za dosego konformne dozne porazdelitve. Metoda pa zahteva spremembo doze na frakcijo in tako tudi ustrezno prilagoditev frakcioniranja obsevanja. S fizikalnim optimiziranjem doze torej ne dose`emo vedno boljše kontrole tumorja pa tudi neboljše ohranjanje zdravega tkiva.
Keywords: Dose-Response Relationship, Radiation; Doza-odgovor, odnos, sevanje; obsevanje; Prostata, novotvorbe; Prostatic Neoplasms; Radioterapija, doziranje; Radiotherapy; Radiotherapy Dosage; rak (medicina); therapy; zdravljenje