Knjižnični sistem Madžarske - Žoldoš, Žužana (Knjižnica, 2001)
Prispevek obravnava zgodovino, delovanje in organiziranost knjižnic na Madžarskem. Prikazane so splošne značilnosti madžarskega knjižničnega sistema s posameznimi tipi knjižnic, knjižnična zakonodaja, razvoj specialnih knjižnic in njihova vloga v družbenem, kulturnem in gospodarskem prostoru Madžarske. Pri razvoju knjižnične dejavnosti imajo pomembno vlogo v sistemu delujoče organizacije: Oddelek za knjižničarstvo pri ministrstvu za kulturo, Center za bibliotekarstvo in metodiko dela pri Nacionalni knjižnici Széchényi v Budimpešti; pri oblikovanju fonda knjižnic, predvsem splošnih knjižnic, pa Center za preskrbo knjižnic, ki je kot zanimivost madžarskega knjižničnega sistema v članku posebej predstavljen.
Keywords: Knjižnični sistem; knjižnice; library science; bibliotekarstvo; zakonodaja; Hungary; Madžarska