Kurzwortbildungen als Merkmal der Deutschenrechtssprache - Kordić, Ljubica (Linguistica (Ljubljana), 2013)
V nemškem jeziku pogosto naletimo na nominalne zloženke, ki v primerjavi s splošnim jezikom pri tvorbi izkazujejo posebnosti. Nemške slovnice to besedotvorno obliko obravnavajo različno: kot redukcijo, krajšavo ali kontrakcijo. Ta besedotvorni tip je mogoče ponazoriti z zloženko Mietblock, ki je nastala na podlagi krajšave Miet(wohn)block. V hrvaščini, kjer je zlaganje precej redek besedotvorni pojav, tvorba zloženk velja zgolj za teoretično možnost. Zloženke tega tipa pa so v nemških pravnih besedilih zelo pogoste, zato želi avtorica v prispevku opozoriti na uporabnost teh karakterističnih značilnosti nemških pravnih besedil. V uvodu opredeli pojem, predstavi teoretična izhodišča in skuša take zloženke zamejiti od drugih posebnih besedotvornih primerov. Osrednji del članka je posvečen raziskavi krajšav (t. i. Klammerformen, Reduktionen,Verschmelzungen), zbranih v aktualnem nemškem kazenskem zakoniku izleta 2009, ter njihovim hrvaškim ustreznicam. V prispevku skuša avtorica na podlagi zbranih primerov določiti pogostost in besedotvorni vzorec nemških zloženk tega tipa ter skozi semantične pretvorbene vzorce izluščiti informativno vrednost njihovih sestavnih delov. Prav tako skuša dognati, kateri besedotvorni vzorci so zajeti v hrvaških ekvivalentih in ali je mogoče opaziti kakšne razlike v informativni vrednosti hrvaških in nemških zloženk. Avtorica je pri svoji raziskavi uporabila metodo zbiranja podatkov, kvalitativne semantične analize zbranih primerov skladno s transformacijskimi modeli po Fleischerju in Barzovi in sintezo rezultatov. Pridobljeni rezultati članka so prispevek k raziskavam na področju pravne lingvistike v splošnem, še zlasti na področju leksikologije in besedotvorja.
Keywords: allemand; besedotvorje; formation des mots; German; langage juridique; langue juridique; mots composés; nemščina; pravni jezik; word formation; zloženke