A computational model for bending fatigue analyses of sintered gears - Glodež, Srečko (Strojniški vestnik, 2014)
V času, ko je potrebno zagotavljati kakovostne izdelke z nizko ceno in čim manj odpada, je tehnologija avtomatskega stiskanja kovinskih prahov v končno ali skoraj končno obliko in sintranja (ADC/SINT - Automatic die compaction and sintering) postala zelo zanimiva za različna področja industrije, še posebej za avtomobilsko industrijo. Že nekaj časa je prašna metalurgija prisotna pri različnih delih volanskega sklopa, zobniških črpalkah in različnih pomožnih delih, zadnje čase pa se pojavlja kot zanimiva, cenovno ugodnejša alternativa pri izdelavi zobnikov za menjalnike. Obstoječi ISO-standardi za preračun zobnikov ne predvidevajo materialov iz skupine prašne metalurgije, tako da obstajajo le informacijska priporočila po AGMA, ki podajajo oceno vrtilnega momenta, ki ga lahko sintran zobnik prenaša. Ta priporočila zajemajo upoštevanje podatkov o materialih, obsežen in zapleten del teh priporočil pa upošteva geometrijo zob zobnika. Zaradi kompliciranosti postopka pri pridobivanju koeficientov geometrije zoba, je bil v okviru te raziskave razvit model, ki napove obratovalno dobo določenega sintranega zobnika, če so znane njegove materialne lastnosti pri dinamičnih obremenitvah.
Keywords: napetostna metoda; numerično modeliranje; preskusi; sintrani zobniki