Povojno nasilje v Beneški Sloveniji - Komac, Miran (Acta Histriae, 1998)
Avtor obravnava različne oblike nasilja nad pripadniki slovenske narodne skupnosti v Beneški Sloveniji, med katerimi posebej analizira fenomen "trikolorizma". Nadalje omenja sodne procese proti Slovencem ter negativen odnos italijanskih oblasti do zahtev Slovencev po rabi slovenskega jezika v javnosti in ustanavljanju šol v slovenskem jeziku. Avtor obravnava tudi koncept (ne)razvoja, ki je ustvaril pravo narodnostno razdejanje. Zadnji del prispevka govori še o poizkusih konstruiranja posebne teorije o etno-genezi Slovencev v Benečiji.
Keywords: Beneška Slovenija; diskriminacija; Italija; Italy; Slavia Friulana; slovenska manjšina