Slovenski primorski duhovniki in njihov odnos do novih slovenskih meja (1945-1947) - Troha, Nevenka (Acta Histriae, 1998)
Razprava obravnava odnos slovenske primorske duhovščine do nove razmejitve. Duhovščina je bila enotna v zahtevi po priključitvi Slovenskega primorja s Trstom k Jugoslaviji. Del nje je v tedanjih jugoslovanskih oblasteh videl edino realno silo, ki je bila to sposobna doseči, in se je z le-to aktivno povezal, drugi del pa je obenem z zahtevo po priključitvi zahteval tudi drugačno, nekomunisitčno Jugoslavijo.
Keywords: 1945/1947; državne meje; duhovščina; Europe; Evropa; history; Slovensko primorje; zgodovina